Jouw vraag

BIG CITY. Waarom wonen vossen zo graag in Brussel?

Maya Callizaya
© BRUZZ
29/08/2024

Je ziet ze op de gekste plaatsen in onze stad, in het midden van de Wetstraat of zelfs in de tram of de bus: vossen. Ze hebben een belangrijke plaats ingenomen in het Brusselse stedelijke landschap en zijn steeds minder schuw. Maar waarom zijn er eigenlijk zoveel vossen in onze stad?

Goed om te weten: de vos was een oorspronkelijke inwoner van Brussel toen het nog een moerasbos was. Door de komst van de stad stierven ze uit. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig van de vorige eeuw kwam het dier op natuurlijke wijze en op eigen kracht terug. In die periode trokken er plattelandsvossen vanuit het Zoniënwoud naar de woon­wijken errond.

'Waarom woont een vos graag in de stad in de plaats van in het wild?'

Dorien uit Schaarbeek

Door de jaren heen hebben ze zich over het hele gewest verspreid en is het aantal Brusselse vossen fel toegenomen. De stadsvos was een feit. Al is het niet onbelangrijk te vermelden dat het verschijnsel zich ook in andere Europese steden voordoet. In Londen, Parijs en Berlijn bijvoorbeeld, pasten vossen zich net zo goed aan aan het leven in de stad.

Waarom houden de dieren zo van Brussel? Eerst en vooral omdat ze hier meer voedsel vinden dan op het platteland. Vossen zijn alleseters, liefhebbers van muizen en ratten, en ze gaan tussen vuilnis en composthopen op zoek naar etensresten. Daarnaast vinden ze in de stad veel groen, en houden ze van het Brusselse heuvelachtige landschap en de zandige ondergrond. Ze graven maar al te graag in de vele taluds en bermen.

Beschermde diersoort

Niet onbelangrijk: in Brussel vinden ze bovendien veel soortgenoten om zich voort te planten. Daar komt nog bij dat de vos een beschermde diersoort is in het gewest. Jagen is hier sinds 1991 verboden – in Vlaanderen en Wallonië is dat wel toegelaten.

Hoeveel vossen er precies zijn in onze stad, is moeilijk te zeggen, al is het een feit dat iedereen waar dan ook in het gewest, zich sowieso in het territorium van een vos bevindt. Je kan de stadsvossen overal tegenkomen, maar de populatie is het grootst in het zuidoosten, in de woonwijken rond het Zoniënwoud.

Of de vossen gevaarlijk zijn? Uit onderzoek blijkt dat de Brusselse stadsvossen over het algemeen gezond en zachtaardig zijn, zegt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. Ze zouden niet zomaar agressief optreden en dragen niet veel ziektes. Het is en blijft natuurlijk wel een wild dier. De dieren lokken, voederen of aanraken is absoluut geen goed idee. Ook is het aangeraden om altijd een goede basishygiëne toe te passen als je bijvoorbeeld groenten teelt of een hond hebt. Was je zelf geoogste groenten grondig en laat je huisdier vaccineren.

Vossen voelen zich dus thuis in onze stad. Ze hebben hier alles wat ze nodig hebben: voedsel, groen én het statuut van beschermde diersoort.

Meer info over het samenleven met de vos is te vinden op de website van Leefmilieu Brussel.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni